Jak powstała Fuerteventura
Jak powstała Fuerteventura?
28 stycznia, 2021
Teneryfa - co trzeba zobaczyć
Teneryfa – co trzeba zobaczyć?
28 stycznia, 2021
Pokaż wszystkie

Teneryfa – co trzeba wiedzieć?

Teneryfa - co trzeba wiedzieć

Rajski zakątek, który oblewany jest wodami oceanu- tak właśnie najkrócej można opisać Teneryfę. To wyspa, która temperaturami i słońcem przyciąga przez cały rok, kierunek podróży, by zatopić się w egzotyce i zapomnieć o troskach niezależnie od pory roku. Co warto wiedzieć o Teneryfie zanim się na nią wybierzemy?

Teneryfa- informacje praktyczne

Pogoda na Teneryfie jest niemal niezmienna i ciepła przez cały rok- śnieg pada tam jedynie na wulkanie Teide, a deszcze są zjawiskami bardzo rzadkimi. Jeśli chcemy prawdziwego gorąca, najlepiej wybrać się na Teneryfę w sierpniu, a jeśli chcemy dodatkowo posurfować po oceanie to najlepiej zostać na wyspie do września. Najchłodniejszym, ale wciąż ciepłym miesiącem jest na Teneryfie styczeń.

Północ i południe teneryfy dosyć się od siebie różnią, wybierając się więc na tą wyspę warto ocenić w jakim klimacie będziemy czuć się lepiej. Północ wyspy to prawdziwe tropiki- zielona i bardzo gęsta roślinność, ale także większe szanse na opady deszczu. Celem turystycznym północy Teneryfy jest miasteczko Santa Cruz de Tenerife, piękne miasteczko portowe, w który odbywa się co roku popularny karnawał.

Południe wyspy w niczym nie przypomina północy- jest to wyschnięty i jałowy obszar, pełen ziemi wulkanicznej, na którym na pewno nie jest zielono. Plusem południa jest fakt, że panuje tu lepsza i pewniejsza pogoda niż na północy wyspy, śmiało można tu przylecieć nawet poza sezonem turystycznym.

Między północą a południem napotkamy największą atrakcję Teneryfy, czyli park narodowy Teide z wulkanem o tej samej nazwie. To teren pełen lasów, ale i przepięknych formacji skalnych. Na sam wulkan można oczywiście wejść- jego wysokość jest imponująca i wynosi 3718 m n.p.m.

Kuchnia kanaryjska- co zjeść na Teneryfie?

Najfajniejsze wczasy to takie, kiedy w 100% wtapiamy się w środowisko, do którego przybyliśmy. Poznawanie regionalnej kuchni to jeden z najciekawszych sposobów poznawania danych terenów i ludzi. Co jest tradycyjnego na Teneryfie do zjedzenia? Największym specjałem kuchni Wysp Kanaryjskich są papas arrugadas, czyli po prostu ziemniaki ugotowane w niewielkiej ilości mocno posolonej wody. Może brzmi mało wykwintnie, ale turyści są w nich naprawdę rozkochani i je się je tutaj na potęgę. Wyspy słyną także ze swojego miodowego rumu, czyli Ron Miel, jest on mocny, a zarazem słodki. Teneryfa to także pyszne tutejsze sosy- mojo verde oraz mojo rojo. Czym byłyby wyspy bez ryb? Jak na każdych wyspach zjeść tu można to, co pływa w oceanie- pyszne dorsze, makrele, sardynki czy tuńczyki. Warto także spróbować tutejszego carne de cabra, mięsa koziego marynowanego w tradycyjny sposób.